bokliste; hvilke bøker har jeg lest i år? del 2

  • 26.05.2012 kl.16:40 i Blogg
refererer til dette innlegget, som er nummer 1 i serien om hvilke bøker jeg har lest i 2012.

en lang post; kort sagt handler den om hvilke bøker jeg har lest i år (surprised?!), er du glad i bøker vil jeg si denne bloggposten er verdt å lese. hvis ikke kan du vente til neste innlegg, eller bla forbi all denne mengdeteksten.

kronologisk liste over bøkene jeg har lest så langt:

"den som blunker er redd for døden" av knud romer.
kort bok (som virket som om den var evigvarende etter min mening) hvor handlingen foregår under andre verdenskrig. ettersom jeg ikke er så interessert i ww2, og egentlig hadde forventet meg noe helt annet, ble skuffet over denne. 
derimot, hvis du liker andre verdenskrig tror jeg den er til å anbefale.
obs: små forkunnskaper om tysk er lurt å ha, noen setninger er på tysk, og ettersom jeg er franskentusiast på lavt nivå skjønte jeg ikke noen ting av de tyske setningene. kan selvfølgelig oversettes, men jeg tok meg ikke bryet ettersom boken gjorde meg litt oppgitt.

"alltid alice" av lisa genova.
en bok om en dame som er psykolog og jobber ved harvard universitet. hun er meget flink, pliktoppfyllende og en dyktig psykolog. likevel begynner ord å bli borte for henne, hun glemmer hva hun skal og hvor hun er. alice får diagnosen "tidlig alzheimers" og du kan lese historien fra hennes perspektiv. dette var en veldig dyp, litt tung bok, på samme måte er den lettlest. man får et godt innblikk i alzheimers og familien til alice, og den er til og med godt oversatt til norsk! anbefales uansett å leses på engelsk, ettersom jeg foretrekker det. 

noen sitater:

  • Havet dypt der nede var et rullende kaleidoskop av turkis, akvamarin og fiolett.
  • Hun satt ved kjøkkenbordet. John skjenket rødvin i to glass og rakte henne det ene. Av gammel vane slynget hun vinen rundt i glasset. Hun glemte ofte navnet på datteren, hun som var skuespiller, men hun husket å slynge vinen i glasset og at hun likte å gjøre det. Sprø sykdom.

"harry potter and the philosopher's stone", "harry potter and the chambers of secrets" og "harry potter and the prisoner of azkaban" av j. k. rowling.
tror ikke jeg skriver noe her. jeg har startet å lese hele serien på engelsk, ettersom jeg aldri har fullført alle bøkene på engelsk. fantastisk leseropplevelse, skrevet på originalspråket. at jeg har alle bøkene på både norsk og engelsk gjør meg glad i hjerterota.

"dystopia" av terje torkildsen.
dette var den første boken jeg leste frivillig som er skrevet på nynorsk - og heldigvis skremte den meg ikke bort fra språket.
en historie med driv i - lite dødtid og man må henge med i svingene. en gjeng ungdommer som går i samme klasse er på skoletur til london. kunne vært mer spennende, men slettes ikke dårlig. noe annerledes. og med dette var det jo også på sin plass at jeg fant ut at jeg liker dystopisk litteratur. 

"the bell jar" av sylvia plath
jeg. ble. så. skuffet.
setningsoppbyggingen som alle skryter opp i skyende var ikke en gang bra.  jeg skummet igjennom siste halvdel - altså, jeg var ikke så veldig snill mot denne boken. jeg tror den egentlig er bedre enn hva jeg synes, jeg bare... ville ikke lese en sånn bok da jeg leste den.
så, noen fine sitater inneholder den allikevel.

  • If neurotic is wanting two mutually exclusive things at one and the same time, then I'm neurotic as hell. I'll be flying back and forth between one mutually exclusive thing and another for the rest of my days.
  • There must be quite a few things a hot bath won't cure, but I don't know many of them. 

"jeg tenker nok du skjønner det sjøl" av jon gangdal.
au. dette er en fryktelig bok. allikevel gråt jeg aldri, trolig fordi jeg visste en del om historien fra før av, og visste hva jeg kunne forvente å høre om.
på bokelskere.no er boken tagget med "barnemishandling, biografi/historie og drap" - dettte er historien om kristoffer som ble mishandlet av stefaren (og moren) i den grad at han døde av det. les den. den er sterk.

  • Hun (Christoffers mormor) ser bildet av den lille gutten sist søndag, da han var sammen med dem (mormor og morfar) og ikke ville hjem. De verst tenkelige tankene hennes farer gjennom hodet hennes og gjennom hele kroppen; Christoffer kjempet ikke bare for å bli hos besteforeldrene denne ettermiddagen, han kjempet for sitt eget liv.
  • Om kvelden oppdager mormor et nytt merke på Christoffer. Det er bak på skulderen og annerledes enn de hun har sett tidligere. Det har form av tre blågule striper med lik avstand, og tynne sår i midten av hver stripe,omtrent som om de skulle vært laget av en tretannet gaffel. "Oj, hvordan har du fått det, da ?" , spør mormor. "Husker ikke", svarer Christoffer, og jumper kjapt oppi badekaret. "Er du sikker på at du ikke husker det ?". "Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl", svarer han.
  • Vi orker ikke, vil ikke, må ikke, kan ikke se at barn blir mishandlet eller misbrukt. De færreste av oss har fantasi til å forestille oss mennesker vi kjenner, kan begå handlinger som ligger langt utenfor det vi selv er i stand til. [...] Og nettopp derfor skjer det. Nettopp derfor får det skje. I nabobygda. I nabohuset. I naborommet - uten at vi egentlig ser det vi ser. For jo nærmere det er, jo fjernere er det. Trist men sant!

jeg tror det er viktig å vite om dette, være klar over at det kan skje hvor som helst. åpne øynene dine, ikke fornekt hva som skjer rett forran øynene dine.

så, det var 8 nye bøker. det har blitt en vane å nevne 8 bøker av gangen, så da fortsetter vi på den måten. ikke så mange skikkelig gode og perfekte bøker denne gangen, men allikevel en del bøker som er verdt å lese. (jeg har jo allerede slått målet mitt som var 12 bøker i løpet av i år, og har nå økt det til 50 bøker i løpet av 2012.)

2 kommentarer

Maren Elisabeth

26.05.2012 kl.17:42

the bell jar <3

tinekatrine

28.05.2012 kl.13:49

jeg har lest mummibøker i det siste. og sommerboken. og nå leser jeg den tredje bøken i game of trones serien!

Skriv en ny kommentar


hits