fotodokumentasjon

  • 06.09.2012 kl.11:15 i Blogg

jeg er egentlig ikke så glad i fotodokumentasjon. jeg liker ikke helt fjortisene som flyr rundt med speilrefleksen sin til en million kroner som skal dokumentere, bevise og understreke at "jeg var her!!!" og deretter understreke det dobbelt opp ved å blogge om hendelsen i tillegg.

jeg føler de tar bilder av helt feil ting. at det ikke er dokumentasjonsfoto som er det viktige, med mindre det handler om nyheter, politisaker, åsteder eller sånne viktige, historiske ting. å dokumentere at du var et sted og hvordan det så ut er ikke alltid så viktig.

det er ikke det du vil huske, det er ikke det som er viktig. det er bare tilleggsopplysninger. bruk ordene du kan, vokabularet ditt, steningsoppbygning og måten å uttrykke seg på. beskriv det.
noen ganger vil jeg påstå og si at bilder blir tekstens form for smileys. ekstragreier for å understreke og fremheve det man mener.

men er det ikke viktig å ta vare på ordkunsten? kunsten å skrive, uttrykke seg og bringe frem alle følelser og hele budskapet ditt hundre prosent via ord, uten foto eller gule, runde smilefjes som en hjelpende hånd og ekstramateriale?
skal vi ikke overlate noe til fantasien eller vårt eget hode lenger? er vi så dumme og programmerte at vi må ha det inn med teskje - både skriftlig og visuelt i form av foto eller levende bilder - hele tiden

forsvinner ikke friheten til å se det for seg? friheten til at noe er opp til deg, ikke ferdig bestemt og allerede klargjort fordi du ser det på bildet?
bilder til tekst tillater oss ikke å se for oss en annen nyanse av rødfargen på det røde huset, det tillater oss ikke å endre litt på utseende til hovedpersonen på bloggen/teksten litt, fordi vi allerede har sett den på bilde? trenger vi alle disse dokumentasjonsbildene og illustrasjonsbildene? 

2 kommentarer

Ingvild

06.09.2012 kl.13:42

Hei! Interessant perspektiv! Kan vi dobbeltposte teksten på Si ;D?

Vennlig hilsen Ingvild, Si ;D-ansvarlig

kine

06.09.2012 kl.15:50

Ingvild: Hei!
Ja, det kan dere gjerne. :-)

Skriv en ny kommentar


hits