klesindustrien og størrelsesguide - kritikk og mangel på perspektiv

  • 08.10.2012 kl.17:12 i Blogg

dette vil mest sansynlig ikke bli enda et "det er ikke rart folk får spiseforstyrrelser"-skribleri hvor jeg skylder på media og påvirkning fra alskens mulige reklamer eller modeller. hvorfor ikke? fordi spiseforstyrrelser ene og alene ikke rammer folk fordi de ser på tv eller leser moteblader. en spiseforstyrrelse er noe mye mer komplekst enn som så - og handler om mer enn det å være tynn. allikevel er det modeller og moteindustriens om vil få fokus i dette innlegget.

etter å ha trålet flere nettsider hvor unge og gamle mennesker kan bruke alle pengene sine på online nettshopping, har jeg gjort meg opp et par tanker om denne utviklingen.
det første som slo meg er hvor lett det er å bruke alle pengene sine. de eksisterer nesten ikke - du bare klikker ting hjem og venter på å få det i posten. det skal ikke mye til før du har glemt at du drar visakortet (eller i verstefall - kredittkortet. skrekk og gru.) og at pakke i posten kan bety minus på kontoen for en fattig student.

Ser på annonse for "Stor mote". Registrerer at alle modellene bruker str. 38. 
- tweet av Inger (@hushjelpa) 

det neste jeg la merke til var hvordan de deler inn kategoriene. en ting er at de har en "petite"-kolleksjon, noe jeg kan se poenget i - men få i dagens samfunn passer egentlig inn i denne kategorien hvis strl. 38 er for store kvinner. men, den hjelper folk som trenger den kategorien, den gjør sin nytte vil jeg tro. en annen ting er "plus size"-kolleksonene, eller HMs kjente "BIB - big is beautiful". nødvendig. plaggene har bedre passform, "henger" finere og... store størrelser trengs jo, hvis de andre klærne ikke er produsert i store nok størrelser.

men - modellene bruker strl. 38 - og representerer PLUS SIZE?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?

det er helt forkastelig. uhørt. grusomt. trist. fælt. forskrudd og hélt urealistisk.
når i alle dager begynte størrelse 38 å representere store/overvektige/formfulle mennesker?
jeg anser som det nedverdigende ovenfor begge parter. både de som er i den mindre delen av skalaen, som plutselig må annse 38 som stort - og de større som lurer på hva de er hvis 38 er stort. store mennesker som kan gå i plus size klær går ikke i størrelse 38. det er bare helt, helt feil. jeg håpet det var et engangstilfelle, men hvis du ser etter har nesten alltid modellen på seg den minste størrelsen. "modellen har på seg strl. XS" eller "modellen har på seg strl. L" på plus size. 

jeg vil avslutte med å si at dette er viktigere enn mye annet du finner her inne på denne bloggen. jeg vil beholde mine egne regler, og har beholdt de små forbokstavene. uansett. dette er en viktig ting. hvor er egentlig moteindustrien på vei? hvor ender denne galskapen? hvordan skal det gå, hvis vi er på dette stadiet i 2012? hvor er vi om ti år? tyve?

 (bildekilde)

7 kommentarer

tine katrine

08.10.2012 kl.19:23

Det er så drøyt. Og, haha, da er jeg for stor til å være en pluss size modell da... LOL!

Marie Knive

08.10.2012 kl.20:38

Det er rart, for de modellene som representerer pluz-size er like store som det gjennomsnittelige mennesket, eller det vi ser på som en sunn vekt. Er det riktig at mennesker med normale forhold til mat og en god vekt skal se på nettet og tenke at modellen er like stor som seg selv, om ikke mindre, og at den blir satt som plus-size? Da mener jeg det nesten er bedre å beholde de tynne modellene, for det hjelper ikke med "normale" modeller om det indirekte skal stå at de er store/overvektige.

johanne

08.10.2012 kl.20:40

dette er så viktig. og så jævlig. jeg skjønner virkelig ikke hva dette er godt for i det hele tatt.

Marlene

08.10.2012 kl.21:05

Wow. Visste ikke at jeg er regnet som pluss-size. (Str. 38, baby.) Denne utviklingen er skummel. Skikkelig skummel.

Maren Elisabeth

09.10.2012 kl.02:43

Det er helt håpløst. Str. 38 ER SMALL. 36/38 = Small, 40/42 = Medium, 44/46 = Large. (Jeg jobbet alt for lenge i klesbutikk.) Det er helt håpløst at 38 skal regnes som plus size.

Julie

09.10.2012 kl.15:33

At det går an... Utrolig trist at verden skal være sånn. Rett og slett galskap at str 38 skal være plus size.

MakeNoSense(Nini)

25.10.2012 kl.21:51

Er så enig, så enig med deg. At 38 er pluss size er bare feil. Det er det jeg bruker selv og jeg tror ikke at akkurat venner og familie ville kalt meg feit. Jeg er ut fra mitt eget syn, helt normal. Ikke slank, men heller ikke feit, altså normal.

Motebransjens syn på plus size er så utrolig skrekkelig!

Skriv en ny kommentar


hits