Sliten ungdom er lik lite erfaring, eller?

  • 25.04.2013 kl.20:52 i Blogg

Sliten = dum*

Nytt tema for bloggsa; Å være sliten. Det høres kanskje ikke ut som noe nytt for deg, Kine? tenker kanskje du, men nå kommer en ny teori.

Teorien går ut på akkurat det samme som å være dum. Titt og ofte hører jeg meg selv si "Jeg kunne ønske at jeg var dum, alt hadde vært så mye enklere da!". Her påpeker jeg hverken at jeg er spesielt smart, setter meg selv i et bedre lys enn folk med lavere IQ, EQ and so on. Nå vil jeg forklare hva jeg mener med ordet dum i denne setningen. Jeg mener at ting kanskje hadde vært enklere om man ikke visste bedre, om jeg hadde noen bøtter mindre med selvinnsikt, om jeg rett og slett ikke tenkte igjennom og analyserte ting så mye, ei heller har opplevd enkelte ting.

Men; gang på gang har jeg kommet frem til at ting vil oppleves like ille selvom jeg ikke hadde hatt alle de overnevnte tingene i hodet. Fordi de ikke har noe å sammenligne med. Fordi de ikke har de ytterpunktene jeg og kanskje du har - at det de opplever vil oppleves som hardt, vanskelig og slitsomt for de. Ting som for meg virker som simpelt og ingenting å bli sliten av eller tenke over. Fordi jeg har andre ytterpunkter, fordi jeg har noe helt annet i bagasjen og noe annet å sammenligne det med.

Derfor er teorien min om at alt hadde vært enklere om jeg var dum altså feil. I hvert fall ikke helt riktig.

"Det er jo litt synd om du er så sliten nå, du kommer aldri til å ha en roligere tid i livet ditt enn du har nå!" 

Det kan godt være mulig, men til alle dere voksne som forteller meg dette: Jeg tror undom i dag er så slitne fordi vi ikke har ytterpunket en travel hverdag med arbeid, ""voksenlivet"" og ansvaret dere har. Fordi vi ikke har noe mer å sammenligne med, fordi vi ikke vet hvor slitsom en normal hverdag kan være under andre forhold enn vår skolehverdag. Det skyldes bare mangel på erfaring.

Hold ut med oss, noen av oss kommer til å innse at vi hadde det lett i den tiden jeg befinner meg i nå. Noen kommer nok til å forstå hva dere mente med den setningen, og tenke noe helt annet om det utsagnet enn hva vi gjør i dag når vi sover på pulten og ikke må betale regninger.

Selvfølgelig er det forskjell på hvor selvstendig, ansvarsfull og sliten ungdom er. Det gjelder ikke for alle - jeg prøver ikke å dra alle under en kam.
For å generalisere problemet og simplifisere det vil jeg allikevel si at at vi er slitne i dag, er litt det samme som å være dum.

Hilsen en sliten VG3-elev, som ikke vet bedre. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar


hits